Mexicaans Gehakt met Frisse Jalapeño Creme

Een lekkere kruidige en pittige gehakt schotel met veel groentes en een heerlijk frisse jalapeno crème fraîche. Een makkelijk recept waar maar 1 pan, en 1 kom vies van wordt tijdens het koken!


Aantal personen: 4 personen

Voorbereiding:  20 minuten
Koken/bakken: 30 minuten

Ingrediënten:
Mexicaans gehakt:
500 gr Gehakt, runder of half om half
2 Grote uien, fijn gesneden
500 gr Sperzie-of boterbonen, in 2-3 stukken
2 Rode, gele of oranje paprikas, in repen
3 Tomaten, in blokjes
2 el Tomatenpuree
3 el Olijfolie om te bakken
2 Avocado's, gehalveerd
Jalapeno crème fraîche:
200 ml Crème fraîche
1 el Limoen sap
1 Sjalotje, heel fijn gesnipperd
3 el Ingemaakte jalapeño pepers, fijn gesneden
1 el Fijn gehakte verse Koriander (of peterselie)
Kruiden/Specerijen:
1 tl Zout
1 tl Peper, gemalen
2 tl Komijn, gemalen
1 tl Chilipeper, gemalen
1/2 tl Knoflook, gemalen
1 tl Ui, gemalen
1/2 tl Oregano, gedroogd
2 tl Koriander, gemalen

Recept:
  1. Verwarm de olijfolie in een diepe bakpan en bak het gehakt samen met de uien totdat het gehakt gaar is.
  2. Voeg de bonen toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg daarna de paprika, tomaten en tomatenpuree toe.
  3. Zet het vuur hoog en doe een deksel op de pan. Roer zo nu en dan totdat de tomaten hun vocht kwijt zijn en er een laagje water in de pan ontstaat.
  4. Voeg alle kruiden en specerijen toe en meng het geheel goed.
  5. Haal de deksel weer van de pan en laat het geheel rustig pruttelen, hierdoor zal de 'saus' indikken.
  6. Maak ondertussen de jalapeño crème: Meng in een kom de crème fraîche, jalapeño pepers, sjalotje, limoensap en een beetje peper en zout. Ik proef zelf regelmatig en voeg naar smaak wat extra peper en zout of eventueel andere kruiden zoals koriander of peterselie toe. Maar pas op met kruiden toevoegen! De crème fraîche moet wel lekker fris blijven smaken, dit past namelijk heerlijk bij het gehakt.
  7. Het gehakt is klaar als bijna al het water is ingedikt. Ik check dit altijd door een spatel op de bodem van de pan te zetten en dan wat gehakt aan de kant te schuiven zodat de bodem van de pan zichtbaar is. Als je meteen water ziet verschijnen op de bodem is het geheel nog te nat. Als je heel langzaam een dikkere saus zit lopen is het goed!
  8. Serveer het gehakt met de groentes en een flinke schep jalapeno crème en maak het af met een halve avocado. 
Dit gerecht is lekker met Zucchini Tortillas van Maria Emmerich.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten